Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2017 21:04 - Круизните кораби Русе и София
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2542 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 17 октомври 1983 с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на Дунав двата пътнически кораба близнаци Русе и София, специално построени за Балкантурист в холандската корабостроителница Де Бисбош (De Biesbosch) в Дордрехт (Dordrecht).

Те са първите български луксозни туристически кораби по Дунав и дълги години са гордостта на родното речно плаване. Корабите имат четири палуби: основна (Europe deck), горна (Danube deck), панорамна (Promenade deck) и слънчева палуба (Sun deck). На двете долни палуби се намират каютите на пасажерите. Всички те са комфортно обзаведени и имат по две отделни легла, баня с душ, климатик, гардероб, бюро и телефон. Прозорците на долната палуба не се отварят, докато на горната имат широк панорамен прозорец, част от който се отваря. На панорамната палуба е разположен основния ресторант. Освен него на носа има панорамен бар с жива музика и дансинг. Има също и пиано бар. На слънчевата палуба има басейн, шезлонги, открит бар и дори шахматна дъска на палубата. На корабите е правен основен ремонт през 2001. Те са дълги по 113 m и имат по 103 каюти на двете палуби. Капацитетът им е 200 легла. Категорията им е 4 звезди. Пригодени са само за речни круизи и са ползвани само по Дунав. Най-дългото пътуване е от немския град Пасау до делтата на Дунава. Екипажът е 55 души. Обслужването е на много високо ниво.

С голямо съжаление научих, че единият кораб, а именно Русе (с който аз съм пътувал) е бил продаден наскоро през 2017 от собственика Дунав турсна холандска фирма. Последното му плаване под български флаг е било на 18 април 2017. В момента той вече плава по Рейн.

През далечната 1984 имах шанса да бъда един от първите българи, които са пътували на кораб Русе. Екскурзията беше само за служители на Балкантурист. Тя включваше круиз от Видин до Виена и връщане с автобус до София. Имахме еднодневни престои в Белград и Будапеща, а покрай Братислава само минахме, без корабът да спре. Във Виена бяхме 4 дни. За това време можах да отида на опера, да разгледам дворците Хофбург, Шьонбрун и Белведере и се радвам, че успях да видя в музея и древнобългарското златно съкровище от Над Сент Миклош. Колкото до самото пътуване, то на кораба преживяхме незабравими 8 дни. На борда бяхме 90 българи и около 110 чужденци: австрийци, германци, французи и англичани. Третираха ни наравно със западните туристи. През живота си не съм виждал по-добро обслужване. Кухнята бе направо изключителна. Главният готвач беше от Златни пясъци, когото познавах добре. Всеки следобед капитанът ни даваше коктейли. След вечеря танцувахме до късно в бара. На борда се плащаше с корекомски талони. Имахме само по 40 $ в талони, но цените бяха много ниски и ни стигнаха. На кораба имаше дори малък Кореком, но докато стигнем до Виена, всички стоки се изкупиха до последното сапунче и той остана празен. За групата, която се качи от Виена, не остана нищо за пазаруване. На връщане пътувахме с един разбричкан плевенски Чавдар, като преспахме в Сегед, но нищо не можеше да помрачи отличните ни впечатления от круиза.

image

image

image

image






Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Ей в такъв пътувах
19.10.2017 22:07
и ми върна спомените, приятелю.
цитирай
2. rosiela - А-а-а-а-а, не си бутал
19.10.2017 22:10
отзад развален " Чавдар" да запали в Будапеща, значи нищо не си преживял!
цитирай
3. laval - Напротив
20.10.2017 09:03
Бутал съм, но не в Будапеща ... :)
цитирай
4. rosiela - Успокоих се, че не съм само аз.
20.10.2017 20:02
laval написа:
Бутал съм, но не в Будапеща ... :)

цитирай
5. milady - ...3. laval - Напротив :)
20.10.2017 20:11
Долу-горе преди 30 години и аз пътувах
в рамките на две седмици. отиване и връщане
с кораб Русе /чудесна компания бяхме
прекрасно обслужване и незабравими романтични спомени
поздравления колега…
Юлия
цитирай
6. laval - Радвам се, Милейди
24.10.2017 19:44
че не съм бил само аз ... :)
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави!
24.10.2017 21:44
През същата година и ние пътувахме, с жена ми. Но до Виена с автобус и обратно с кораба " Русе"! От чужденците преобладаваха французите! Австрия управляваха социалисти и минаваше за пръв приятел на България Но независимо от това, трудно ми разрешиха пътуването Но" избяга" племенник на Диляна Чавдарова?..

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4098953
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960