Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 23:41 - Кому служи държавата?
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 16372 Коментари: 37 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчерашният ден (31 август 2010) донесе две много добри новини за банките в България. Няма да казвам българските банки, тъй като те не са български. Не съм ги броил, но около 80-90% от банките в България са чужди. Та нека видим как „добрите” банкери, нашето правителство и нашите народни избранници се грижат за нас.

Вчера Министерството на образованието обгрижи кандидат студентите като „стартира студентското кредитиране” (1). Според министър Игнатов натоварването на завършилия студент с 10 годишен кредит при 7% лихва било „възможност за равен достъп до образование”.  Мнения на някои от очакваните „20 хил. студенти”, които биха се възползвали от тази „възможност” няма. Но затова пък банкерите са на седмото небе от радост.  Ласкателствата на председателят на УС на Райфайзен банк Момчил Андреев, по адрес на министър Игнатов преминават разумните граници „С един куршум удряте два заека, ще решите демографския проблем.” Явно Момчилов направо ума си е загубил. (Вероятността да се подиграва на Игнатов не е изключена). Та нека видим, на какво се радват толкова банкерите? Бинго! „40 млн. лв. е държавната гаранция за студентските кредити.” Сиреч, ако въпросния студент вземе кредит завърши, и не си намери работа,  или заплатата му е ниска или въобще не завърши или просто реши да не си връща кредита, то тогава държавата ще погаси неговия кредит от парите на данъкоплатците. Банките няма начин да загубят и не носят никакъв риск.

Отваряйки дума за риск преминаваме към следващата тема. Вчера влезе в сила Законът за потребителския кредит. По този повод в „Дневник” излезе обширна статия (2), която препоръчвам на всеки. Законът принуждава банките да публикуват на интернет страниците си методологията за определянето на лихвите. Законът обаче не забранява на банките да променят лихвата след сключването на договора за кредит. Тъкмо обратното, след като е методиката е публикувана, и в нея е казано че се включва процент определян от Управителния съвет на банката то всичко е законно. Кредитополучателя е информиран за методиката, но тя не му служи за нищо, тъй като не може да предвиди действията на Управителния съвет. С частта от лихвата която банката произволно си добавя, тя прехвърля целия риск за неизплащане на заема върху кредитополучателя. Кредитополучателя обикновено не е банкер и не разполага с информацията на банките за да оцени риска. Оценката на риска е работа на банката. При тази вече узаконена практика, клиента плаща, ако банката не си свърши работата.

При тези условия следва ли да се чудим защо когато цялата ни икономика е в стагнация банките все са на печалба (3). Ако печалбата от 400 млн. лева през юли се запази за една година, то годишната печалба ще е 4.8 млрд. лева. За сравнение, предвидените годишни приходи в Държавния бюджет са 15.2 млрд. лева (3), т.е. грубо оценено печалбата на банките е близо 1/3 от бюджета на България. Още веднъж да напомня, че банките са чужди! Нека сега излязат маститите икономисти и да обяснят, защо трябва да плащаме на чужди частници печалби от размера на 1/3 от бюджета ни, а ние да си намаляваме заплатите, да си закриваме болниците, да орязваме образованието. И това са само печалбите на банките. Мобилните оператори, електроразпределителите, топлинните счетоводители и всякакъв род чужди концесионери са в същото положение. В този контекст напълно уместен е въпросът кому служи държавата и чии интереси защитава?

Отговорът вече съм го дал в един сравнително пренебрегван от читателите текст. Та капиталистическата държава служи на часниците, а не на народа си. Мислите, че в САЩ е по-различно? Наивници. Държавата САЩ току що даде гаранция, че народа ще заплати 700 милиарда долара на своите частни банкери защото лакомията им е достигнала до степен да създаде "системен риск". Ще намерите хора, които да оплакват САЩ за това, колко пари били похарчили за войната във Ирак. Не, САЩ не похарчи пари за войната в Ирак. Войната в Ирак беше едно огромно присвояване на държавни средства от американски частни компании (5). Достъпа до петрола, несправедливите и неизгодни за Ирак търговски договори, както и разпродажбата на останалото от Ирак са допълнителните бонуси. Откакто САЩ е държава тя служи единствено на своя едър капитал, а не на народа си. Между преврата срещу Арбенс в Гватемала - извършен заради "Юнайтед Фрутс" и окупацията на Ирак - извършена заради петролните гиганти няма принципна разлика.

В примера с банките българската капиталистическа държава не служи дори на български частници, а на чужди. И тази политика се води от български политици, които претендират за национална отговорност и политическа и икономическа грамотност. Да, бих казал, че имат нещо от онова което днес минава за политическа и икономическа грамотност. Само дето онова което днес минава за политическа и икономическа грамотност всъщност е прилежно култивирано от Запада невежество. Невежество, което ни удави при отхвърлянето на социализма. Невежество за нас - парите за Запада. Ей така се става богат, а не като нас - със сърп и чук.   

    kihano

от http://antipropaganda.comxa.com



Гласувай:
5



1. анонимен - стига с тия глупости. . . . . човече, ...
13.09.2010 23:56
стига с тия глупости.....човече,прав си като цяло, но никой не те кара да теглиш кредити. никой никого не кара на сила да тегли кредити. търси вината в човешката природа. знаеш много добре - като има търсене има и предлагане
цитирай
2. podvodni - стига с тия глупости. . . . . човече, ...
14.09.2010 00:30
анонимен написа:
стига с тия глупости.....човече,прав си като цяло, но никой не те кара да теглиш кредити. никой никого не кара на сила да тегли кредити. търси вината в човешката природа. знаеш много добре - като има търсене има и предлагане

Ей, научете се да четете внимателно, и да вниквате в написаното!!
цитирай
3. анонимен - Е, "вникнах". Е, и! За ...
14.09.2010 01:39
Е, "вникнах". Е, и! За първите четири абзаца на пръв прочит уж сме на едно мнение. Уж!
Това, което прави правителството в полза на банките( и не само тези две "решения") се нарича протекционизъм. Няма значение дали банките са български или не, щом се взимат такива мерки вече не става въпрос за свободен пазар.
Ей, Подводни, сега ли се сети, че има нещо нечестно в това някой да "дръпне" парите и после друг (няма значение по какъв механизъм) да му връща борчовете!?
От тук нататък мненията са ни различни.( Може би, защото пред калпавия преписвач Маркс предпочитам неизкривения оригинал на Смит.)
Капитализъм в чист("ненадраскан" от сърпове и чукове) вид няма никъде по света.
Просто на всякъде пречите. Но...Ако САЩ, които разполагат със значително по - големи ресурси от нас си позволяват безобразия - те могат да си го позволят. Ще имат щети, но с полусвободната си икономика ще продължават да се лашкат между свобода и контрол, между прахосничество и рационалност. Ами ние? Не сме толкова богати и ако допускаме грешки ще си плащаме. И плащаме, защото нежелаете да има свободен пазар. Искате за всяко нещо "да се погрижи държавата". Е, така се "грижи" тя! Аз искам държавата да се ограничи, ама много.
Представи си, че имаш комшия или приятел, който изкарва милиони на месец. И той си пали пурите с двайсетачки( нарочно споменавам този номинал, а не някой друг) и ти казва: "Така правим богатите!"( не че има някой, който да е богат и да го прави- това става само ако си феодал по време на социализъм, но ...) Ако му последваш примера, а си на една заплата, то той ще продължи да бъде милионер палещ си пурите с банкноти, а ти ще умреш от глад.
И при янките не е идеално, но от тях има какво да се вземе и в никакъв случай това нетрябва да става произволно от типа "Така го правят".
цитирай
4. анонимен - продължение от3 - Нямам общо с 1
14.09.2010 01:44
Те същите янки са правели и тъй наречения план "Кейнс", които и сега се харесва от много хора - най-вече на държавна служба, но същия план след като "помага" за излизането от Великата депресия(1934) довежда пред военната депресия ( 1937 ). - Всъщност двете са една и съща разсрочена във времето.
цитирай
5. pitashtia - Образованието
14.09.2010 10:16
Трябва да е платено и само така ще стане общодостъпно. Но трябва да се плаща накрая, независимо дали е частно или обществено. Защото всичко е кредит.
Човек получава живот и дължи животу получава детство , грижи и любов и ги дължи, получава образование и го дължи. Ако в процеса на своя живот болшинството от хората не могат да се издължат за онова, което са получили и онова, което ще похарчат като пенсионери, обществото фалира. Затова е най-добре чисти сметкики-добри приятели. Ако от раждането на един човек му се води сметка какво е получил и знае, че ако не го върне, няма пенсия, ще е съвсем друга играта. Това, че хората се опитват да надцакат елементарните възпроизводствени закони най-важният от който гласи, че общественото богатство се възпроизвежда както кредит, който всяко поколение дължи на следващото. И тъй като основното богатство е човекът, то значи всеки трябва да остави наследник, да го изучи и възпита. Но не го правят, а сетне искат пенсия, икономиката се скапала и т.н. В Турция няма икономическа криза.
Колкото до банковите кредити те трябва да се отпускат на зъвършилите за да си покрият борчовете към ВУЗ. Образованието трябва да е като обяда-плащаш накрая. Един завършил търсена специалност млад човек няма да има пхроблем след като е почнал работа да изтегли кредит и да си погаси дълга към алмаматер, а с тези пари да се издържат изващите след него. Просто е нужен начален капитал, който можеше да бъде заделен от приватизацията, но никой не му дойде на ума да прави такава реформа защото тя би била непопулярна сред младите андрешковци утрешни лекета и дребни мошенници. Няма възпитателен ефект и морал обществото да им плаща образованието , а те да духнат в чужбина и напрактика обрулената ни държава да спонсорира чуждите икономики. Ама изобщо не си помислил за това. Едно си баба знае-все същото си бае. Вторачил сис се в парите, а те са хартия. Никой не е занесъл на она свят и една банкнота или нещо откраднато. Проблемът е че банките не инвестират у нас
цитирай
6. анонимен - НА КОМУ СЛУЖИ ДЪРЖАВАТА - НА ЦИГА...
14.09.2010 11:51
НА КОМУ СЛУЖИ ДЪРЖАВАТА - НА ЦИГАНИТЕ!ОБЩИНСКИ АПАРТАМЕНТИ, НИСКИ НАЕМИ, ПЕТ - ШЕСТ ВИДА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И РАМНОЖАВАНЕ НА ЦИГАНСКИЯ ЕЛЕКТОРАТ, ГОТОВ ДА ГЛАСУВА КАКТО МУ КАЖАТ.
цитирай
7. анонимен - от автора
14.09.2010 19:23
Забелязвам, че от известно време тук се копират текстове от моя сайт. Нямам нищо против, разбира се, пиша ги за да се разпространяват. Като гледам коментарите под тях обаче не се учудвам на общото неразбиране което срещам. Много пъти съм твърдил и навсякъде съм писал (дори в текста горе), че запада масирано разпространява добре култивирано икономическо и политическо невежество.

Веднага пример за жертва на такова - коментар 3
Първо, не си вникнал.
Второ, не знаеш какво е протекционизъм. Целта на протекционизма е създаването на национален капитал, който да развива производства в страната която се протектира. В случая българската държава не прави това, а тъкмо обратното. Помага на чужденци да трупат капитал, който излиза в чужбина и отива на майната си. И да, тъкмо това е свободен пазар, тъй като една от най важните мерки на протекционизма е контрола на финансовите потоци включая печалбите.

Трето, теорията на Смит не е за глобален пазар, а за село или община. Самият той е писал предупреждения, че не следва по същия начин да се разглежда капитализъм който се разпростира на големи територии в условията на свободен пазар. (Не съм го чел, Смит, чел съм сбити преразкази). Маркс разглежда точно онова за което Смит предупреждава. Не случайно някои считат Маркс за първия глобалист. Общите тезии на теорията му се потвърждават, включая тази за разпада на семейството. Това, че Запада изнесе нископлатените си работници в третия свят ни най малко не променя характера на капитализма нито
пък опровергава Маркс. Тъкмо обратното. И ми е много интересно, защо говорим за глобална икономика, а когато стане дума за бедност, веднага се хващаме за локалните условия в западните страни, с едничката цел да докажем, че капитализма видите ли бил създавал благоденствие. Западните страни и третия свят са една и съща капиталистическа икономическа система и в нея цари главно бедност.

Четвърто: Капитализъм в чист вид има в целия свят! Но най-чистият и лелеян от неолибералите капитализ
цитирай
8. анонимен - от автора - продължение
14.09.2010 19:24
Четвърто: Капитализъм в чист вид има в целия свят! Но най-чистият и лелеян от неолибералите капитализъм бе създаден в Чили между 1973 и 1983 и се провали с огромен трясък, да оставим, че беше и окъпан с кръв. Ако ми излезеш с неолибералната лъжа за "Чилийското чудо" бих те пратил на тази страница http://www.antipropaganda.comxa.com/DDI.html в която накратко се споменава историята на диктатурата на Пиночет. Развенчаването на мита за "Чилийското чудо" разбира се не съм го направил аз, а нобеловия лауреат по икономика Амартия Сен в книгата Jean Drèze, Amartya Sen, Hunger and Public Action (Wider Studies in Development Economics), Oxford University Press, USA (1991) ISBN-10: 0198283652, която цитирам е един доста полезен за такива като теб текст http://bezlogo.com/2010/08/наука-идеология-или-религия.html.

Пето: Приказките ти за щатите нямат нищо общо с действителността. САЩ имат див капитализъм, а корпоративния им елит ползва държавата за да лъже, граби и бие. САЩ са богати именно за това, защото ограбват целия свят. Как? Ако опиташ да вникнеш в световната икономическа система (не нейната либерална фалшификация) може и да разбереш. То всъщност е очевидно за всеки мислещ мозък.

На примера ти с двайсетачките мога само да се смея, тъй като точно това е политиката към която запада ни тласка с тон на който трудно се отказва. А именно, те на запад имали свободен пазар (палят си пурите с двайсетачки) следователно и ние трябва да правим като тях - да имаме свобоен пазар. Нищо че ще умрем от глад :). Същевременно всички западни страни са станали развити с протекционизъм, ама нищо, нека си затваряме очите за лъжата им. Така ли?

Плана "Кейнс" (все си мисля че беше "New Deal", ама нейсе) сработва, доколкото е възможно в такава криза. Освен това, току що го приложиха за да излязат от текущата криза. Но го приложиха неправилно, та ще има да се бави.

Все едно, от коментара 3 лъха неолиберално невежество на ента степен. Точно това е култивираното невежество за коет
цитирай
9. анонимен - от автора - продължение 2
14.09.2010 19:24
Все едно, от коментара 3 лъха неолиберално невежество на ента степен. Точно това е култивираното невежество за което говоря. Фалшификации има дори в стандартните учебници по икономика. За Чили вече писах. Любимия пример за овладяване на инфлация пък е Боливия. Само дето пропускат връзката между това овладяване и факта че сегащния им президент Ево моралес е бивш кокаинов плантатор.

И да, хората сме насвякъде. Онова което най много пречи на неолибералните теории са хората. Ако неолибералите ви оставят да решавате ще вземете "окончателно решение" по човешкия въпрос. :)

Кихано
цитирай
10. анонимен - от автора към пост 5
14.09.2010 19:48
към коментар 5

pitashtia, това ти ли си дето ми писа преди време и ме помоли да постна отговора си в блога ти? Което направих. Ти обаче беше ми обещал някакъв анализ на паричната система, който още не съм видял.

Тук те виждам да развиваш крайна и крайно невярна неолиберална идея. Какво, ще накараш децата да плащат ли? Ами айде и за възпитанието да ги натоварим с кредит към родителите? Ти ли ще го изчислиш, та да имаме чисти сметки или ще се бием? Точно обратното трябва да е. Трябва да се разчита на етика, морал и лична отговорност, а не на пазари кредити, контрол и наказания. Това е смисълът и за това следва да се борим.

И как ще стане образованието общодостъпно като стане платено? Кой ще плаща на бедните? Ти ли? Банките искат да печелят, а не да ти осигуряват образование. Колкото повече кредити - толкова по-зле. Колкото повече дейности в обществото не са подчинени на принципа на печалбата толкова по-добре.

Що се отнася до плащането на висшето образование - системата която си измислил и да проработи ще е докато фалира. Например, когато от студентските заеми направят токсични активи. Тогава ще спасяваме системата с държавен дълг - т.е. пак от народните джобове. А и отговорния млад човек като иде в чужбина върви го търси да си вземеш заема :) Освен това проблема с лошото образование тръгва от средното училище. Безплатното образование не е проблем. Капитализма е проблем!

Кихано
цитирай
11. podvodni - До Кихано
15.09.2010 09:35
Въпреки че, винаги упоменавам автора и от къде съм копирал текста, много смятат че аз съм автора им. И се започват едни писания.
Мисловна дейност - майка плаче.
цитирай
12. анонимен - тресе ги нервата :)
15.09.2010 20:42
podvodni
хората днес са много нервни и това не им позволява да се концентрират. А концентрацията е основен елемент от мисловната дейност. Най-много страдат ония, чиито илюзии живота разбива. В крайна сметка, демокрацията и пазара излъгаха всички ни, но пътят към истината за различните хора е различен и различно болезнен.
Кихано
цитирай
13. podvodni - До Кихано
15.09.2010 23:47
Концентрирани са. Даже свръх концентрирани, в своето жалко съществуване и оцеляване, но не и да бъдат живи. Не е виновна демокрацията и пазара. Виновни са са самите хора, и тяхната алчност. Имаха, но бяха алчни за още и повече. Искаха да гребат със шепи, но някой друг да се грижи за останалото. А под някой друг разбираха държавата, въпреки че нямаха понятие какво означава това. Искаха модела на САЩ - да получават повече от колкото изкарваха, и да хачат повече от колкото получаваха. Е постигнаха го. И? Какъв е резултата? Нищета и криза. А сега ги боли. Изглежда слабо ги боли. Трябва по-силно та да се пробудят.
цитирай
14. анонимен - НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ГРАМОТНО ЗА !!!
16.09.2010 17:09
ДЪРЖАВАТА ВИНАГИ Е БИЛА СРЕДСТВО ЗА НАСИЛИЕ.

ВИНАГИ Е СЛУЖИЛА ЗА НАЛАГАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕДНА ЧАСТ ОТ НАРОДА ВЪРХУ ДРУГА НЕГОВА ЧАСТ.

БРАВО НА АВТОРА И "ПРЕПИСВАЧА".
цитирай
15. анонимен - bNHqTbMUGF
24.05.2011 23:47
Thanks for sharing. Always good to find a real epxret.
цитирай
16. анонимен - CQDMvXVIFGWGaRX
25.05.2011 02:21
IВ’m not wrhoty to be in the same forum. ROTFL
цитирай
17. анонимен - YPHJslcvVW
25.05.2011 05:40
Now thatВ’s slbute! Great to hear from you.
цитирай
18. анонимен - qOtTHwbJfxNIKNtiI
25.05.2011 05:58
I'm impersesd! You've managed the almost impossible.
цитирай
19. анонимен - hTJSyfGMhQ
25.05.2011 11:53
Such a deep ansewr! GD&RVVF
цитирай
20. анонимен - LLMIicFkEOCdVe
25.05.2011 13:48
qC3Ygp <a href="http://rohnqouoaopa.com/">rohnqouoaopa</a>
цитирай
21. анонимен - nUzNeqrj
25.05.2011 14:59
mGx4Wf <a href="http://pndnrsiywhzb.com/">pndnrsiywhzb</a>
цитирай
22. анонимен - rtPRwgTDBTXqjP
25.05.2011 15:32
GF4hxf <a href="http://aophvitkyxxc.com/">aophvitkyxxc</a>
цитирай
23. анонимен - fkPCZmgymyWJgW
25.05.2011 19:30
nKazMg , [url=http://vgicuzorddng.com/]vgicuzorddng[/url], [link=http://nuqockwtjpbi.com/]nuqockwtjpbi[/link], http://wvdawaensqqu.com/
цитирай
24. анонимен - rYZljiQiSwqWWKaUFZ
25.05.2011 20:14
i1WijJ , [url=http://cnlbetmlinew.com/]cnlbetmlinew[/url], [link=http://yvtcghfamros.com/]yvtcghfamros[/link], http://aerffyuvzngn.com/
цитирай
25. анонимен - hnWNIIRSwtpeRMK
26.05.2011 13:11
WsZ7VB <a href="http://otvxnarrbqnl.com/">otvxnarrbqnl</a>
цитирай
26. анонимен - lcSMJCcJFRt
26.05.2011 18:57
RbWHp6 , [url=http://vmhldtlntbhz.com/]vmhldtlntbhz[/url], [link=http://tlvuewpnojno.com/]tlvuewpnojno[/link], http://iwbnanejgsfz.com/
цитирай
27. анонимен - ITaXCclSiF
26.05.2011 19:07
z1GXM0 , [url=http://dehmlljlbztv.com/]dehmlljlbztv[/url], [link=http://fdkrgbeiajqg.com/]fdkrgbeiajqg[/link], http://brgrizpikrcn.com/
цитирай
28. анонимен - fmAvHQIkviVCnWY
28.05.2011 16:27
HpdxgX <a href="http://ladxsaevtgvq.com/">ladxsaevtgvq</a>
цитирай
29. анонимен - VYyiMUhGqBxGrcyjYCT
28.05.2011 16:32
7lgRt3 <a href="http://iynjpeypylbb.com/">iynjpeypylbb</a>
цитирай
30. анонимен - NHKTYpKUSfEHQBUSKCF
28.05.2011 16:51
6Vknh9 <a href="http://dgnrxyvvmajx.com/">dgnrxyvvmajx</a>
цитирай
31. анонимен - adanZNQfxpft
28.05.2011 17:05
uNxw0h <a href="http://bgkgewmcrlrk.com/">bgkgewmcrlrk</a>
цитирай
32. анонимен - nCBofrxloKgR
28.05.2011 17:19
NGF9yW <a href="http://lashthaawjvt.com/">lashthaawjvt</a>
цитирай
33. анонимен - RvVRshWnvVOvTQdCTE
31.05.2011 19:32
kunAEl , [url=http://omrrchfdfrhk.com/]omrrchfdfrhk[/url], [link=http://ckwionexoicy.com/]ckwionexoicy[/link], http://mriqtlrulogj.com/
цитирай
34. анонимен - weAmROAWwBXJjsmO
31.05.2011 19:41
gt1bUX , [url=http://qoeptavkggvb.com/]qoeptavkggvb[/url], [link=http://uvjuxfyacuyz.com/]uvjuxfyacuyz[/link], http://xxgvgxxpztul.com/
цитирай
35. анонимен - POsRUVAWYFTvW
31.05.2011 20:22
JTEtp5 , [url=http://xvhrjmsclzzc.com/]xvhrjmsclzzc[/url], [link=http://uverayxowmuh.com/]uverayxowmuh[/link], http://fnohsgzjtvjm.com/
цитирай
36. анонимен - Arpgnsfozzmjz
31.05.2011 20:23
7vDZln , [url=http://wzsrueayipky.com/]wzsrueayipky[/url], [link=http://eaavhbdniccm.com/]eaavhbdniccm[/link], http://fjqplllrpvhk.com/
цитирай
37. анонимен - OhqYCNNQKwee
31.05.2011 20:27
48Q5xW , [url=http://ecqymnffxyeo.com/]ecqymnffxyeo[/url], [link=http://hrbtgnieselo.com/]hrbtgnieselo[/link], http://hxubxloukdjv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3699050
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930