Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2010 22:50 - Пентагонът: Нямаше причини за войната в Ирак
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 1606 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.10.2010 22:51


Пентагонът призна, че Саддам Хюсеин не e притежавал оръжия за масово унищожение и   претекстът за инвазията в Ирак е бил пресилен.

Щатският президент Барак Обама обяви завършването на многогодишната операция „Иракска свобода“, която последва след нахлуването на американските войски в Ирак през март 2003 г., наречена „Шок и ужас“.

Заповед за нахлуването даде 43-ти щатски президент Джордж У. Буш, въз основа на информацията на разузнавателните служби САЩ, които твърдяха, че са открили доказателства за разработвани от Ирак оръжия за масово унищожение.

Оттогава никакви неоспорими доказателств за това не бяха намерени, а по време на боевете са убити стотици хиляди иракчани и повече от 4 000 войници от международната коалициа.

„Проблемът за американците с тази война е, че тези предположения и допускания, на основата на които ние решихме да започнем бойните действия -това, че Садам има оръжия за масово унищожение – бяха неоснователни. И ако погледнем назад, дори ако приемем, че сега всичко е наред,  войната в Ирак  винаги ще бъде помрачена от това как започна всичко. Това е причината  войната в Ирак да причинява толкова много спорове, дори и у дома в САЩ „, – каза щатският министър на отбраната Робърт Гейтс (на снимката) пред журналисти по време на посещението си  иракския град Рамади.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                               Коментарът на Подводни :

Вместо коментар Ви предлагам едно писание на един блогер. То ясно показва до каква степен е стигнало зомбирането. Изводите си направете сами.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Преди девет години бяха извършени терористичните нападения в САЩ, най-големите в историята. Последваха девет години на успех – до днес в САЩ няма никакъв терор.

 

Преди девет години бяха извършени терористичните нападения в САЩ, най-големите в историята. Последваха девет години на успех – до днес в САЩ няма никакъв терор. Заслугата за това е на Джордж Буш, който опази Америка от ислямистки тероризъм.  /При  20-месечното управление на Обама досега бяха разкрити два сериозни опита за терор/. Решителността на Буш, който светкавично унищожи два терористични режима в Афганистан и Ирак, както и силно засилените вътрешни мерки за сигурност, са основната причина за деветгодишното спокойствие в САЩ. Буш стратегически пренесе войната с тероризма от САЩ в Ирак, където бяха ликвидирани десетки хиляди ислямистки терористи и врагове на Америка. По този начин беше нанесен болезнен и силен удар по световния терор. Войната в Ирак, обаче, се превърна оправдано или не, в изключително противоречиво военно и политическо действие, което причини големи загуби за американската армия и хазна, влоши представата на света за Америка и разруши рейтинга на предишния американски президент. Но това е друга тема. /Успехът на Америка във войната с терора предизвика завист в левицата. Известният ляв коментатор Фарид Закария наскоро писа в лявото издание „Нюзуик”, че властите са „преувеличили” 11 септември със създаването на „огромен” апарат за сигурност. Този анализатор едва ли би имал смелост да напише това в първите месеци и години след нападенията, да не говорим, че демагогски не споменава, че именно благодарение на апарата за сигурност, в Щатите вече девет години няма тероризъм. Не се съмнявам, че такива като него първи биха хвърлили камък срещу властите, ако недай си Боже, системата за сигурност в САЩ се пропука/.

 

За съжаление, вече девет години злорадството и лъжите съпътстват атентатите от 11 септември 2001. Френският, уж десен вестник „Монд” на 12 септември 2001 излезе с лицемерното заглавие „Днес ние всички сме американци”. Два дни по-късно, обаче, когато телата на жертвите още не бяха изстинали и развалините на кулите продължаваха да димят, същото издание най-вероятно първо в света лансира тезата, че американската външна политика е виновник за трагедията. Точно така до днес стотици милиони хора по света прикриват злорадството си от нещастието на Америка – те твърдят, че случилото се на 11 септември е ужасно, но причината е дългогодишната външна политика на САЩ. Според тях, ЦРУ „създало” Бин Ладен и талибаните в Афганистан. Вярно, е че през  1979 – 1989 Щатите подкрепяха широката съпротива в Афганистан против съветската окупация. Но това беше напълно оправдано, защото бе част от студената и не толкова студена война против световната агресия на СССР. Америка тогава победи и разгромената червена армия безславно напусна Афганистан през февруари 1989г. след като загуби 15 хиляди войници и офицери и изби около един милион цивилни афганистанци. Бин Ладен в онези години е бил никому неизвестен, включително и на ЦРУ, участник в съпротивата против Кремъл. Той и талибаните се появиха на картата на терора, по-късно, в средата на 90-те в Судан и Пакистан при управлението на Беназир Бхуто и ЦРУ няма нищо общо с това.

 

Освен в света, злорадството от нещастието на 11 септември е широко разпространено и в България. Огромен брой българи са убедени, че трагедията на 11 септември е голяма, но вината е в самата Америка. Неприятното е, че български медии разпространяват тази теза вече девет години. Например, на 11 септември 2010  външнополитически коментатор на БНР, заяви, че за американците е „удобно” да обясняват нападенията с религиозния фанатизъм, сякаш не именно това е причината. Примерите за злорадството на българи и български медии /левите, антиамерикански вестници  „Сега” и „Атака” са активни в тази насока/  за американското нещастие на 11 септември за безбройни и безкрайни.

 

Друго грозно явление, съпътстващо терористичните атаки са безумните лъжи и конспиративни теории, според които американското правителство е организирало 11 септември, за да има предлог да нападне Афганистан и Ирак, да произвежда и продава оръжия, да установи диктаторски режим в САЩ и пр. Френският комунист Тиери Мейсън е от основните  разпространители на тази теза. Той написа книгата „Ужасната измама”, в две части, много популярна в света и в България, където беше издадена два пъти. Поддръжниците на това безумие са по-малко от злорадстващите в света, но и те са милиони. Например, през юли 2003 в социологическо проучване се оказа, че 20% от германците вярват, че американското правителство е пряк организатор на нападенията от 11 септември! В България и по света, включително в САЩ също има много такива третокачествени хора /не мога да ги определя по друг начин/, като тези 20% третокачествени германци. Достатъчно е да се разходи човек из българските и международни форуми и сайтове, за да се убеди в това. Електронният форум на „Сега” е шампион в българската мрежа, а познати третокачествени българи, поддържащи безумната теза са Георги Ифандиев, Волен Сидеров, Андрей Слабаков, някакъв си полумузикант Део, и т.н.

 Но злорадите, третокачествени българи бяха крайно неприятно изненадани през 2007г., когато българката Мартина Балева представи тезата си, че в Батак през 1878 в действителност не е имало никакво турско клане, а е главно измислица на българските историци. Твърденията на Балева, впрочем напълно несъстоятелни и вече забравени, бяха подигравка с българската национална трагедия. Известните антиамериканци – професорите по история Божидар Димитров, Георги Марков и Иван Илчев, журналистите Велизар Енчев и Мартин Карбовски и много други противници на САЩ,  с право бяха възмутени.

 

Ето как третокачествените българи разбраха колко е хубаво да злорадстват и да се гаврят с чуждото нещастие, с националната трагедия на Америка.

 Някакъв американски имам наскоро реши да построи ислямски център и огромна джамия за 100 млн. долара, на метри от някогашните кули, където именно в името на исляма бяха убити хиляди хора. За нещастие той е подкрепян от Обама, от Блумбърг, кмет на Ню Йорк и като цяло от американската левица.  Според тях джамията означава толерантност и мирно съвместно съществуване на религиите. Всъщност ще се случи точно обратното – враждебността между двете религии ще се засили, защото световните ислямски радикали ще приемат джамията като тяхна победа и слабост за Америка. Мисля, че джамията никога няма да бъде построена на това място, защото 70% от жителите на Ню Йорк са против.  Друго крайно проявление във връзка с деветгодишнината от 11 септември е намерението на американски свещеник да изгори корана. Свещеникът не изгори корана /засега/, но в Пакистан и Афганистан предварително беше изгорено знамето на САЩ. Американското правителство е свикнало с такива прояви /във Франция, Гърция, Сърбия, Палестинската автономия, Индонезия/ често горят американски знамена/ и не реагира.

 

11 септември 2001 е национална трагедия на Америка,  но тази дата за света е спорна и винаги ще разделя хората. Поради една горчива истина -  мнозинството от хората по света считат че най-силната страна е противоречива и несправедлива сила.

Прекопирано от: http://tull.blog.bg/politika/2010/09/11/devet-godini-na-uspeh-zloradstvo-i-lyji.604097
 

 



Тагове:   Ирак,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3698026
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930