Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2012 16:10 - Трябва да минем през нощта !
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 7907 Коментари: 15 Гласове:
12

Последна промяна: 09.09.2012 21:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Трябва да минем и през нощта
Красимир Иванджийски

 

Един елемент от сегашната криза на капитализма е много важен. За пръв път в човешката история, така наречената "световна върхушка" (елит, плутокрация, клептокрация, Нов световен ред) се сблъсква с толкова голяма криза, въпреки нейното изкуствено предизвикване от самата върхушка, че на дневен ред е самото нейно оцеляване. И за пръв път тези хора са вцепенени от ужас от това, което ще настъпи.

Те не са много. Напротив. Според последни изчисления става дума за около 6000 души, намиращи се на върха на пирамидата на световната власт и богатство. Повечето са учили в престижните американски университети, други имат дипломи от най-добрите университети в Европа. Но кризата е извън мащабите на всичко, с което досега са се сблъсквали и предизвиквали.

Такава криза не е имало в историята на капитализма. Това е същността. Всичко друго е второстепенно. Защото икономиката на тази планета все пак е най-важна.
Последният път, когато елитът се сблъска и предизвика подобно нещо, но смного по-малки мащаби, започна Втората световна война. По същата логика сега светът е пред Трета световна война. Въпреки че според мен тя започна още с атаката срещу Югославия и с тероризма от 11.09.2001 г. в Ню Йорк. Югославия бе новото Сараево, 11 . 09. беше подпалването на Райхстага и атаката срещу Главице.
Вече не е тайна, че съвременният капитализъм е в агония. Съществуващата система на възпроизводство и натрупване на капитала е в задънена улица. Създадените от глобалният капитализъм производствени сили не могат да се развиват в рамките на планетата и остарялата система, основаваща се на частното присвояване на добавената стойност. Това е краят на грабежа на лихвата.
Потребителският капитализъм изчерпа и възможностите на околната среда и доведе планетата до екологична гибел. Деиндустриализирането на голяма част от Запада след 1980 - та година, както и психоисторическата и геополитическата катастрофа, са сравними отчасти с нов ледников период, отчасти с падането на Римската империя. Последствията, които ще траят с десетилетия, ще променят облика на света. Обречени сме на преход през ноща.
Светът е на прага на нещо невиждано и нечувано. Защото онова, което става днес е на само криза, но финасово-икономически апокалипсис, който ще доведе до залеза на съмремнният капитализъм.
Това е краят на западната  капиталистическа цивилизация и Американски век, който трябваше да продължги 100 години, но продължи точно 1 година - до 11 септември 2001 година, след което започна агонията. Това е началото на истинският постамерикански ХХІ век, който е коренно различни параметри. Това е първата глобална Велика депресия и началото на нов непознат свят, който ще се изгражда през целият текущ век.
Капиталистическата финансова система се оказа мит, опиращ се на "зелените" хартийки. Днес всички говорят за финасово Ватерло и цунами, както и за необходимостта от изграждане на многополюсен свят. И задават въпроса "какво ни очаква".
Дали това ще бъде възхода на Китай, съвземаща се Русия или разпадаща се Европа? Никой не знае. Но ясно е, че САЩ повярваха в собствения си мит - икономически, идоелогически и политически, и не издържаха. Не издържаха по всички фронтове.
Защо американският елит извърши такива огромни грешки? Или пък те бяха неизбежни? Или всичко бе преднамерено с някаква конкрента цел? Така е. Всичко бе преднамерено, но се допусна грешката, че не се отчетоха железните уроци на историята и логиката на неизбежната човешка еволюция.
Еднополюсният свят никога не е бил нещо повече от една метафора. Реално, САЩ и англо-саксонската олигархия в нито един момент не успяха да постигнат унищожително превъзходство над останалият свят. Те сами се изпратиха в нокАУТ и сега висят на въжетата на ринга. И няма кой да хвърли кърпата.
В крайна сметка САЩ се оказаха в един обикновен банкрут и от няколко години са в технически фалит, за да сде стигне до сегашният момент на "всеки да се спасява както може".
Всъщност тази криза трябваше да се случи още през 1989г., но САЩ успяха да се измъкнат и да прехвърлят своя крах върху СССР и страните от бившият социалистически лагер. Но все пак някой в тогавашното Политбюро на ЦК на КПСС трябваше да се сети, че единствената държава, която не почувства предишната Велика депресия през 1929-1933 година, беше плановата съветска икономика, и че по времето, когато промишленото производство на САЩ спадна с над 50%, безработицата им надмина 40%, възходът на СССР беше безперецедентен.
Кризата през 80-те години на 20-ти век бе отложена. Но някои неща са наистина неизбежни.
Дали САЩ ще издържат, дали ще се разпаднат и ще се окажат една несъстояла се държава просъществувала едва 200 години? Не знам. Защото в днешният свят е натрупана твърде много военна мощ, но има  твърде малко здрав РАзУМ.
Ясно е, че приоритетът в масовото производство се поема от Китай. САЩ не могат да предложат нови ценности или интелектуален инпулс. Старите ценности, на безогледно трупане на "листна маса", се изчерпаха, като възможности, и загубиха своята сила като "двигател на прогреса". Този Колос на глинени крака може да рухне всеки момент - гоеополитически и икономически. Може да се направи аналогия с  комбайните "Колос", произвеждани от СССР, който също рухна през 1990 година поради същото недооценяване на моментните дадености и реалности от страна на тогавашното политическо ръководство на страната.
Зад използването на сила стои традиционната англо-саксонска география, предполагаща разрушаване на националните държави и националните ценности, стара схема, разработвана и изпробвана още преди векове от англииската социална антропология. ( Повече по темата може да намерите на : http://krizata.blog.bg/history/2012/08/28/za-angliia-kato-antichoveshko-dyrjavno-obrazuvanie.993818 )
Сега обаче не става дума за преход от еднополюсен към многополюсен свят. Става дума за нов цивилизационен модел или както се казва нова парадигма, която вероятно ще лежи извън конфликта "капитализъм - социализъм", за нещо ново, неизвестно и непроучено.
Светът е на прага на нова техно-промишлена и социо-културна система. За сега това са абстрактни теми. Но глобалната финансова система, която е грабеж на ресурсите на планетата, не е абстрактна, а е конкретна колосална наглост и самоубииство.
Това беше наречено новото варварство. Погледнете в каква държава живеете - вакханалия на грабежа, алчнастта, простотията, некомпетентността , пълен набор от вскевъзможни извращения и низости. Мислите, че така е само в нашата страна, Дълбоко грешите. Това са същите методи и практики използвани от стотици години от англо-саксонският елит спрямо страните извън Романската езикова общност. Това са съвременните "Опиумни войни", но този път провеждани в глобален мащаб и срещу цялото човечество.
Как да се излезе от тази зловонна яма? Даже ако се започне от утре, последствията от варваризирането ще продължат минимум три поколения. Ще трябва да преминем през историческата нощ. Да се направи това което трябва за да се гледа на живота трезво е дълъг и болезнено-мъчителен процес, с който мнозина няма да бъдат съгласни и ще се опитат да се противопоставят.
Основният въпрос сега е какъв ще бъде моделът на икономическо развитие. Модел е нужен, но преди това ще трябва силно да паднем.
В това падане вече минаха няколко етапа. Първият бе корпоративните банкрути. Вторият - банкрутът на цели държави, третият - преразпределението на световните пазари. Сега е четвъртият -  преразпределението на политическата карта на света. И то става пред нашите очи, подкрепен с нашето бездействие. Основният признак на този етап са военните конфликти. В момента имаме поредица от паралелно развиващи се локални конфликти, които имат всички симптоми за обединението им и прерастването в един огромен глобален конфликт, които в крайна сметка ще доведе до промяна на политическата карта на света.
След това, оцелелите, ще преминат в петият етап на кризата, който ще е ..... изходът от кризата.
Дали човечеството ще се качи на ново техно-социално равнище или ще се върне към камената ера ще зависи от мащабите и вида на използваните оръжия.
Ясно е, че кризата ще продължи докато не изчезне самата система. Това е криза на системата. А системата се нарича капитализъм.
Заради това не трябва да се бърка края на системата с края на света.




Гласувай:
13



1. podvodni - Хора, след два дни е 11. 09. 2012 г...
09.09.2012 17:15
Хора, след два дни е 11.09.2012 година. 11 години след кървавият окултен ритуал организирани от "елита", наречен терористичните актове над СТЦ. И 22 години (2х11) след обявяването на НСР от Джордж Буш 1.
цитирай
2. анонимен - Урод некадърен, дори и да препишеш ...
09.09.2012 18:23
Урод некадърен, дори и да препишеш едно заглавие както трябва не можеш!!!
цитирай
3. nikikm - Материалът
09.09.2012 19:50
му не е върхът и по доста неща може да се поспори.
цитирай
4. podvodni - му не е върхът и по доста неща може да ...
09.09.2012 21:18
nikikm написа:
му не е върхът и по доста неща може да се поспори.

Много неща не е включил, много неща могат да се допълнят. Все още не може да излезе от клишето на "земното писане", но като цяло материалът е правдив и обективен.
цитирай
5. podvodni - Урод некадърен, дори и да препишеш ...
09.09.2012 21:23
анонимен написа:
Урод некадърен, дори и да препишеш едно заглавие както трябва не можеш!!!

Ами, как да ти кажа, не исках да бъда тотален плагиат, смотлйо !!
Усещам доза зависти гняв. Дали това не е породено от факта, че в материала е описана действителността?
Разбира се. Инак защо е този израз на гняв? Защото илюзиите свършват.
цитирай
6. анонимен - Урод некадърен, "смотльо...
09.09.2012 23:21
Урод некадърен, "смотльо" се пише с ер малък, дебилееееееее...
цитирай
7. podvodni - Урод некадърен, "смотльо...
10.09.2012 12:04
анонимен написа:
Урод некадърен, "смотльо" се пише с ер малък, дебилееееееее...

Мноо ми е кеф, че се газираш, алексподобни.
цитирай
8. nikikm - Ами,
10.09.2012 22:37
podvodni написа:
nikikm написа:
му не е върхът и по доста неща може да се поспори.

Много неща не е включил, много неща могат да се допълнят. Все още не може да излезе от клишето на "земното писане", но като цяло материалът е правдив и обективен.


имам впредвид,че и доста неща не са му верни,от моя гледна точка разбира се,но той си е по комерсиалните,бомбастични,публикации.Не,че няма инфо,но не трябва да му се вярва изобщо-превежда,наглася и смайва,а паричките ...текат!Вестникът му,НЕ Е ЗА ВСЕКИ,четката е направена, но...и ЦЕНАТА СЪЩО! сПОРЕД МЕН-БАЛОН,С ПО-ДЕБЕЛА КОЖИЦА,НО...БАЛОН!
цитирай
9. анонимен - Подводни
11.09.2012 00:03
Има и неверни неща, но има и много точни попадения, даже бих казал повечето са от вторият тип. Това - превежда, наглася и смайва, обикновено го наричаме анализ. Вестникът му наистина не е за всеки, но се чете и от тези които трябва. Цената от 3 лв. за месечен брой е нищожна в сравнение с Уйкенд, ШОК, ШОУ, 24 часа, Труд, Монитор и т.н и т.н., а и е вестник без реклами. Сиреч, доста четен. Относно балона, не бих заложил голяма сума на това твърдение.
цитирай
10. nikikm - Подводни,
11.09.2012 22:43
Подводни,въпреки,че не ми се пише за този преддемократичен динозавър,ме предизвикваш.Имаш моите уважения,но не го засилвай толкова с интерпретации на чужди анализи!Ето какво мисля,а ти си прецени.
***”За пръв път в човешката история, така наречената "световна върхушка" (елит, плутокрация, клептокрация, Нов световен ред) се сблъсква с толкова голяма криза, въпреки нейното изкуствено предизвикване от самата върхушка, че на дневен ред е самото нейно оцеляване. И за пръв път тези хора са вцепенени от ужас от това, което ще настъпи.”
*Значи за пръв път се сблъсква,но преди това я е предизвикала???? Е,не е за първи път и са много опитни в това.Силно се съмнявам в предвид потенциалът им във всяко отношение, да са се вцепенили! Иванджийски си е по впечатляващите изразни ефекти.
***” Те не са много..”
*Те са ЛЕГИОН!
***”кризата е извън мащабите на всичко, с което досега са се сблъсквали и предизвиквали.”
*Никога не са имали грешка,печалбите им от кризи са космически и до ден днешен са перфектни в това отношение!
***”Последният път, когато елитът се сблъска и предизвика подобно нещо, но смного по-малки мащаби, започна Втората световна война.”
*Доста бих поспорил,дали заради кризата избухна ВСВ или причиниха кризата с други цели,чрез войната!?
***”По същата логика сега светът е пред Трета световна война.”
*Майката на Ротшилдови:”Ако моите синове решат,по света никога повече няма да има нито революции,нито войни!”Логика???!!!
*** „тя започна още с атаката срещу Югославия”
*Югославия е просто точка от пунктира,тя е тяхно творение!фалшификатът от 11.09.2001 е друго нещо,част е от установяването на нср и отнемане правата и гражданските свободи на американците! Нов „холокост”!
***”Вече не е тайна, че съвременният капитализъм е в агония.”
*Политически алабализъм,в стил соца!
***”Това е краят на грабежа на лихвата.”
*Макар да не му се вижда края!Но,КОГАТО РЕШАТ,ще сложат край и на парите и на лихвите и т.н.,но ЩЕ ГИ ЗАМЕНЯТ С ЧИПОВЕ! Няма да загубят,бъди сигурен!
***”Деиндустриализирането на голяма част от Запада след 1980 - та година, както и психоисторическата и геополитическата катастрофа, са сравними отчасти с нов ледников период, отчасти с падането на Римската империя. Последствията, които ще траят с десетилетия, ще променят облика на света. Обречени сме на преход през ноща.”
*???? Няма да се обиждаме.
***”Светът е на прага на нещо невиждано и нечувано. Защото онова, което става днес е на само криза, но финасово-икономически апокалипсис, който ще доведе до залеза на съмремнният капитализъм.”
*Те дали знаят?И дали не са подготвени за всичко?
***”Американски век, който трябваше да продължги 100 години, но продължи точно 1 година - до 11 септември 2001 година, след което започна агонията.”
*Туй пък кой го изчисли-1 година?? 100 години..??
***”Това е първата глобална Велика депресия и началото на нов непознат свят, който ще се изгражда през целият текущ век.”
*Това фантасмагория или предвиждане е,или апокалиптична глупост от мерак за впечатление! Във всеки случай,не може да се провери,което е главното!Ь
***”Капиталистическата финансова система се оказа мит..”
*..На който ние реално сърбаме попарата!
*** Еми,айде да спра до тук,че много е дълго и да не отнемам време.Просто исках да покажа мойта гледна точка,както и да дам плът на израза,в перифраза разбира се: „Не си прави кумири!” Много неща лъщят,но не всички са стойностни,Иванджийски не е от тях!
цитирай
11. анонимен - Подводни
12.09.2012 00:04
Много от нещата не трябва да се вземат буквално. Всичко зависи от степента на познанието. За Иванджийски мога да предполагам, че има известни познания, но отказва да ги приложи, защото противоречат със "здравият разум".
Относно:
***”За пръв път в човешката история... Наистина "елита" се сблъсква с такава криза, но от гледна точка, че ситуацията излиза от контрол. Тази криза наистина е предизвикана, но не се развива според сценария.
***” Те не са много.. Наистина не са много. 12 бр. не хора и около 300 представители на човечеството. Всички останали са пешки - жертвени агнета.
***”кризата е извън мащабите на.... Наистина е така, поради един силно неизвестен факт. Сатурн се изолира. Просто физика, нищо повече.
***”Последният път, когато елитът се сблъска.... Така е. Кризата предшествала ВСВ е траела 4 години. Вярно, че ВСВ е продължителна криза, но за Европа. Тази война която следва ще засегне много повече ареал, и ще бъде далеч по-кървава, поради вида на използваните оръжия. Кризата и войната са само методи за постигане на целите, но този път е коренно различно.
***”По същата логика сега светът е пред Трета световна война. И не само по линеарната логика. А изказването на старата Родшилд показва само, че синовете и не са взели такова решение. Нямат интерес.
*** „тя започна още с атаката срещу Югославия” Всяко действие има начална точка и тук мога да се съглася с теб. По-логично е началото да се определи на 11.9.1990 г.
***”Вече не е тайна, че съвременният капитализъм е в агония.” И да и не. Да защото това се класифицира към старият световен ред, и не, защото на неговата база се подготвя НСР.
***”Това е краят на грабежа на лихвата.” Реално е така. Но и ти си прав, подготвят чипизирането, което вече се въвежда масово в Европата. Защото електронните пари ще означават контрол, същото нещо което е вършила лихвата до сега. За сега ще се въведе само в Италия под формата на безкешово разплащане. Повсевместно.
цитирай
12. анонимен - Подводни
12.09.2012 00:32
***”Деиндустриализирането на голяма част от Запада ..... Изказването е малко в стил "Мързеливите Гърци", но процеса е част от играта на илюминати.
***”Светът е на прага на нещо невиждано и нечувано.... Има право даже и в частта за финансово-икономическото положение. Това е и физика. ТЕ не го знаят и за това не са подготвени. Специфика на полярността.
***”Американски век, който трябваше... Това наистина е театрален номер. Съгласен съм с теб.
***”Това е първата глобална Велика депресия и началото на нов непознат свят....
Горе-долу е прав. Че даже ще застъпи малко и от следващият.
***”Капиталистическата финансова система се оказа мит..” А бе, не е мит, защото все още сме в нея, но виж бреме от което ще се отърсим - да.
За кумирите наистина си прав. Писах и преди, че Иванджийски има доста точни попадения. И аз не съм съгласен с някои от нещата които пише, но като цяло става. Конкретно за тази и някои други статии има неща които наистина сякаш са недоизказани и намекнати. Един вид - Казвам ти дъще, сещай се снахо. Но при добро познаване на технологията на процеса "мислене" и началната точка на енергетиката наречена мисъл, то нещата приемат съвсем друга светлина.
Но това е съвсем друга тема.
Уважавам твоето мнение и представих моето.
Винаги добре дошъл за коментар. Какъвто и да е.
цитирай
13. nikikm - Достоен
12.09.2012 21:38
отговор!Аз си оставам на моето мнение и да ти кажа,не си падам по разни сюрреалистични прогнози,изотерии и пр.,просто няма да ги разбера,щом видя и не чета, прескачам.Може и да бъркам,ама само настъпаната мотика има за мен значение!Абе простичък съм си.КР.Иванджийски е умен клатикурко и номенклатурко,който е бил по татово време на подходящи длъжности,оттам връзки,знания и..ето.Днес, всичко това може да се материализира /за пари,става въпрос разбира се/,но как!Вестник!И как да се направи интересен?Кое гъделичка егото,кое изправя космите по главата и те прави съпричастен към Голямата политика?Ако си привърженик на тази или онази сила,как да не подхраним това чувство с някоя статия за непознатата и мощ,като публикуваме неизвестни материали,имат ги и двете страни,а то върви винаги с "тайно,секретно" и пр.Малко по-смел изказ /вън вали,ама нали сме на сухо и топличко и изтегнати пред огъня,колко приятно е да слушаш как беснее бурята,как стенат дърветата,как удря и плиска водата?" Това му дай на човек ..и той му го дава,преводи,анализи,любопитни факти,а вестничето преписано от тук от там,си върви,простия народец,възвеличан,като "не за всеки" си чете и дава трите левчета,че и сайта му е платен...Какво да ти кажа? Умните мошеници винаги са владяли света!Знаят какво да му предложат,кое го боли и сърби,знаят и как..Такъв е случаят,подчертавам,че си е мое мнение! Иначе и аз съм чел някои неща с интерес.Доста преписва, според някои източници!Лошо нема пара да пада! Айде,не мой да ми се сърдиш!
цитирай
14. анонимен - Подводни
12.09.2012 22:47
За сръдня и въпрос не може да става. Все пак това си е твое мнение и имаш пълното право да го изявиш и защитиш.
А че Иванджииски знае какво и къде да търси, съпоставя, препише и проанализира е само в негов плюс. Все пак опита придобит, след толкова време аналитичен стаж си казва думата.
Както ти писах има неща с които и аз не съм съгласен с него, но като казват братята рашки - На вкус и цветь, товариш нет.
Има един епизод във филма "Мъже в черно", който много ми хареса. Пичовете търсят инфо за НЛО, не в "официалната преса", а в "жълтата". Та горе-долу ситуацията със "Строго секретно" комай на там отива. Сериозното инфо се предлага в явен вариант така че всички да го отхвърлят.
Относно езотериката и окултното. Хубаво е човек да поназнайва това-онова, защото нашата планетка в нашата системка в нашата галактика си живуркат и съществуват именно по тези правила. Няма друг начин. А това, че бая народ и бъкел си няма от тези науки, може да се окаже не чак толкова лошо. Може би това ще помогне да избегнем участта на предишните цивилизации, където са били бая на ти с тази тематика.
цитирай
15. nikikm - Братко Подводни,
14.09.2012 22:05
в кратката си политическа биография,разбрах едно изключително важно нещо: НИЩО НЕ Е ВАЖНО! ВАЖНА Е М О Т И В А Ц И Я Т А ! Ако е пари,лична облага-огън да я гори!Ако с това мога да ти помогна зо нещо,добре,ако не...карай!Тя се е видяла!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3691361
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930