Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2013 16:13 - Дали ще има ново поскъпване на тока от 1-ви юли?
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 2759 Коментари: 3 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Протестите в началото на месец февруари, официално, бяха провокирани от високите сметки за ток, които получиха хората след празниците. След известно време разни знайни и незнайни идиоти ( Няма да ги назовавам поименно. Те си знаят кои са, защото не веднъж съм им казвал директно, че са идиоти) се опитваха да убедят хората, че, видите ли, ЕРП-тата нямат нищо общо с високите сметки за ток и "реално" тяхта печалба била нищожна.Същите тези идиоти, поради настъпила временна амнезия, забравиха да споменат, че отчитането на потреблението на ток от домакинствата става именно от тези "невинни" ЕРП-та, незнайно защо наричани "инвеститори". Също така избирателно забравиха да споменат, за възможността за манипулация на измервателните уреди, собственост на същите тези "инвеститори". Колуминацията на идиотското кресчендо се постигна когато за последните 3 седмици се наложи ЕСО на два пъти да намали принудително производството на ел.енергия, поради намалената консумация и "намален" износ на ток. Тогава идиотите бяха във "вихъра на танца си" - Втора АЕЦ не ни е нужна, защото, имаме пре-достатъчно ток. И отново същите тези идиоти, съвсем забравиха да споменат, че АЕЦ "Козлодуй" е почти на края на дните си (остават някакви 15-18 години живот на реакторите) и, че нова АЕЦ не се строи за месец-два или година, а за доста по-дълъг период. Също така тези идиоти поради характерната им вродена или придобита идиотия, искаха да убедят обществото, че сегашното положение ще бъде валидно и след 10, 20, 50 години. Така се правел бизнес и незнам какъв си план - като се отчита моментното състояние без да се вземат предвид бъдещи възможности.
В същото това време едни други идиоти, наречени за кратко и обощо -политици, така натъманиха работата на ЕСО, че при намалена консумация на ток намалиха производството на ел.енергия от евтините производители и оставиха на пълна мощност скъпите, в това число "Щатските Марици", голяма част от вятърнит централи, фотоволтриците и всичките ВЕЦ. Ако не знаете, да Ви светна, че ВЕЦ също се води еко производство със съответните финасови облаги, съизмерими с тези на фотоволтриците и "Дон Кихотовските мелници"
И съвсем естественно последствията не закъсняха.
Всички по веригата на енергетиката искат увеличение на тока. Ама не с някакви си проценти или най-много 10%, а с цели 20-25%. В това число влезе и АЕЦ "Козлодуй" поради идиотското решение на идиотите за намалят производството на ток от централата, с което  утежниха още повече финансовото и състояние, за сметка на "еко - тока".
Как се получава този номер за исканото увеличение, което противоречи на закона на пазарната икономика за формирането на цената на дадена стока или услуга в зависимост от търсенето и предлагането?
Ако питате въпросните, по-горе споменти, идиоти, те ще започнат да плямпат невероятни глупости от рода на ниска енергийна ефективност, липса на конкуренция, ниска производителност, ниски заплати и пр. простотий, като съвсем умишлено ще "забравят" да обяснят, че "бизнеса", особенно корпоративният монопол, работи ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО за постигане на заложените печалби в абсолютно изражение. Тъй наречените "инвестиции", разбира се, не се включват или "предоставят" от постигнатата печалба. Те са отделно перо което, ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО е за сметка на крайният потребител, какъвто е случаят с "родните" ЕРП-та. 
Все пак капитализма не е социална система! Никога не е бил и никога няма да бъде.
Та значи, имаме намаляване консумацията на ток. Следователно - намаляване на печалбата, защото с част от нея ще трябва да се покриват текущи разходи, което от своя страна води до намаляване на заложените за постигане печалби. И не се заблуждавайте - всяка година се залагат по високи нива на пелба в сравнение с предходната. НИ-КО-ГА не се залагат равни или по-малки. Това се нарича "разтеж на икономиката".
В  случай на очертаваща се тенденция за недостигане на предварително определени нива на пелба, възможните варианти за действие са два - съкращават (оптимизират, реформират )се разходите ( най често уволнения на персонал), увеличава се цената на стоката (услугата) или се комбинират и двата варианта.
В нашата действителност, енергиините монополи могат да използват само варианта с увеличение на цената на стоката (услугата), защото отдавна са "оптимизирали и реформирали" своите разходи. За по-натътшни "оптимизации" и дума не може да става, защото все още няма хора които да бачкат по 24 часа без да имат претенцията за почивка и заплащане на труда.
И съвсем естественно поискаха увеличение на тока от 1 юли с 20-25%.
Ще получат ли това исканото увеличение?
С голяма доза вероятност мога да кажа - ДА!
Защо?
Защото правителството ( ДКЕВР) няма големи ( да не кажа никакви) възможности за лавиране.
Не може да спре изкопуването на ток от екопроизводителите поради подписаните договори и поети ангажименти към ЕС. Не може да наложи ограничаване на печалбата пак поради същете причини. И най-вече НЯМА ПРА-ВО да нарушава договореностите за "добра бизнес среда" и сигурност на "чуждестраните инвестиции" (разбирай - гарантиране за печалбите, без значение на техният обем и нива, и икономическото състояние на населението и произтичащи съциални последици от това) заложени в плана РАН-ЪТ в налото на 90-те години, споразуменията с МВФ ( сключени от правителството на Стефан Софиянски и препотвърдени от правителството на Иван Костов) и договореностите с ЕС в процеса на присъединяване постигнати от правителството на Симеон Сакс Кобург Гота и препотвърдени от правителството на Сергей Станишев и изпълнявани, стриктно, от правителството на Бойко Борисов.
Такааа, накратко - положението никак не е розово и тенденцията е, да става още по-гадно.
Дали, със или без нова АЕЦ, дали със или без "енергийна ефективност", дали със или без "конкуренция" в областта на енергетиката, крайният резултат ще бъде един и същ - повишаващи се цени на тока. И напрежението все повече ще нараства. Не става въпрос за електрическото напрежение, а за социалното.
Временното решение е, изграждането на нови ядрени мощности.
Но това е наистина временно решение.
Защото, от известно вереме тече процес който ще доведе до чувствително намаляване на потреблението на ел.ток, което ще провокира ново и ново поскъпване на тока по схемата за запазване нивата на печалба.

Което лично мен много ме кефи, защото в своята алчност  и арогантност, "елита" сам си слага въжето на врата.



Гласувай:
15



1. theeconomist - Ми как?
13.04.2013 16:26
Ще има! Електрификация + Съветска власт = ВЕИ комунистическите знамена!
цитирай
2. podvodni - Подводни
13.04.2013 17:56
Тази електрификация от съветската власт ще доведе до благодарствена главоподскъсвация от страна на хората.
цитирай
3. usboru - ще има
15.04.2013 10:57
1 юли е подходяща дата! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3698803
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930