Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2014 14:57 - Натиска на Запада върху Русия - това е причината за поевтиняването на рублата
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 2492 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес е ясно, че налагането на санкции срещу Русия е една промеждутъчна цел на Запада. Крайната цел - унищожаването на нашата страна като геополитическа сила. По време на подем, докато все още не сме укрепнали.

Украйна в този случай е просто извинение. Запада няма да помогне на Украйна, той и сега  не  и помага. Оръжия не дават, пари, в действителност, също не дават. В НАТО не я приемат , не отменят и визите. Не правят нищо, което може да  промени сегашното положение, което устройва Запада: постоянен конфликт междуразлични  части на Украйна, в който никой не може да спечели. Нестабилност и хаос по границите на Русия. И санкциите са добро извинение да осигури натиск върху нея (Русия).

 Как се осъществява натискът върху финансовата система на Русия?

За това съм написал много пъти. Така наречените "инвеститори" продава рубловите акции на руски компании получават рубли и да отиват на фондовата борса, където купуват валута. Централната банка ( Централна банка на Русия (ЦБР)) , чиято пряка задача е да гарантира стабилността на националната валута, в тази ситуация, "отпуска юздите" и всъщност отпуска курса на рублата на самотек. Много хора купуват валута, малцина  продават.
И какво се случва с курса на рублата?
Точно така - курса на рублата намалява.
Централната банка даже не се и опитва да удържи срива на националната ни валута, действайки в явен в ущърб на националната икономика. Но работата не е в спада на курса на рублата - по-точно не е това в основата. Работата е в това, че е възможно да има нормална дейност в една икономика, където значителна част от нея е ориентирана върху внос-износ, ако обменният курс на рублата може да варира всеки ден. И по причини които нямат никаква връзка с икономиката.

Централната банка на Русия не затруднява, и дори  играе заедно с валутни спекуланти, контролирана от чужда страна - това е първата причина за падането на рублата и нйното "френетично поведение."

Но има и друга причина, и тя е - ще бъде "изненадани" - също е свързана с външен фактор.

През 2008 г., в стремеже си да накаже Русия за своите действия в Южна Осетия, Западът бързо свали цената на петрола от 148$ за барел до 40 долара. Но можеше да поддържа тази ниска цена само шест месеца, след което отново цената на петрола отново тръгна нагоре.

Днес американците са отново намалиха цената на петрола. Тя вече е спаднал под $ 100 и слиза по-надолу.

Специално за тези, които смятат, че цената на петрола се контролира от "търсенето и предлагането" -  Това отдавна не е така. Цената се определя от цената на фючърсите, т.е. договори за доставка на нефт по определена цена на определена дата. Тези фючърси се продават на ден  десет пъти повече, но не и самият нефт. И никой няма намерение да купуваили продава нефт според тях. Това е чиста спекулация. И инструмент за натиск върху цената на нефта в правилната посока.

С други думи - този, който има много пари, може да се повиши или понижи цената на петрола по свое усмотрение.

Бюджет на Русия зависи от петрол и газ. От техните цени. САЩ за да спрат укрепването на Русия, налагат  санкции и се стремят  да намалят цената на въглеводороди. Това е и втората причина за спада на рублата.

На необичайно поведение на цените на петроламалко се говори и пише, въпреки че информацията за това стига, даже,  до либералната западната преса.

Винаги са ни казвали, че цената на петрола върви нагоре, когато има проблем с доставките на петрол. Когато има криза в регионите, добиващи петрол. Днес има, войната в Ирак, целия Близък изток е под заплахата на нова терористична група ИД, която изгражда държава, с цел да погълне всички съществуващи странив региона. Русия, една от най-големите играчи на световния пазар на въглерод, има  военен конфликт в близост до границите си и постоянно, неоснователно, е обвинявана от  Запада за участие във военните действия.

При такива обстоятелства, цената на петрола вместо да расте - пада!

И за това пише не "Новости" или "Российская газета", но  "независим" и изключително проамерикански германски седмичник "Die Welt" (The World). Статията е написана още през август. Моля, забележете, че мистериозен спад в цената на петрола продължава през септември и е в разгара си.

Статията е озаглавена
:

"Мистериозно падащи цени на петрола (Der mysteriцse Цlpreis-Verfall).

http://www.welt.de/finanzen/article131351428/Der-mysterioese-Oelpreis-Verfall.html

 image

Цената на петрола за барел в USD

Foto: Infografik Die Welt

(Подзаглавие: Противно на виковете на криза цената на петрола намалява)

"В Украйна, сепаратисткия конфликт заплашва да ескалира в открита война с Русия. Русия е един от най-големите страни-производителки на петрол в света. В Ирак, ислямистите идват - а в Багдад няма нормално функциониращо правителство. Ирак е номер шест по добив петрол. В Западна Африка, вируса на "Ебола" се разпространява. А там се намира Нигерия, най-голямата страна снабдяваща Африка с нефт. Войната в Газа и Сирия, които, въпреки че не произвеждат петрол, допълнително нагнетява военно напрежение.

Преди известно време, един от тези конфликти щеше да бъде достатъчен, за да взриви цените на петрола. Дори по време на Арабската пролет в началото на 2011 г., когато започна "освободителното движение" в много арабски страни, цената на петрола скочи до $ 126 на барел (159 литра). Този път, пожар избухна на много места, светът е станал толкова несигурен, колкото никога до сега. Въпреки това, цената на петрола пада.

... Цената на петрола продължава да пада, въпреки краткото повишение в началото на юни до $ 115 на барел. В същото време, текущата пазарна цена е малко над $ 100, което е най-ниското ниво за повече от една година. Това не е логично. Изглежда странно. Може би работа е в това, че ние възприемаме кризите по силно, от колкото глобалната ситуация се влошава? Но с това становище относно сегашната ситуация не е съгласен т.нар международен индекс за сигурност (ISI), разработен от "неправителствената организация" "PIR Center". Тя взема под внимание, например, броят на местните конфликти и терористични заплахи, както и състоянието на отношенията между двете страни в света. При достигане на 4210 точки, може да се говори за един идеален свят. От февруари, индексът намалява. През това време той падна 2863-2758 пункта. Съвсем обективно: светът е станал по-малко безопасни. Но цената на петрола все още е ... ".

image



Заключение:
Над нас се оказва натиск по всички фронтове.

Натискат и ще натискат още.

Начина да се противодейства на това е само един: възможно най-скоро, за да се намали зависимостта ни от Запада във всички посоки. Във финансите (независима парична емисия подчинена на държавата, а не на "независима" на Централната банка), индустриализация (което означава намаляване на уязвимостта на бюджета на цените на суровините в световен мащаб), подкрепа на родните производители, укрепване на армията и флота, увеличението на военния бюджет.

Така трябва да бъде нашата реакция.

Спокойна, но твърда.


Николай Стариков - http://nstarikov.ru/blog/45260

Превод - Подводни




Гласувай:
12



1. freeoldmen - Хората мислят.
18.10.2014 17:09
Предвиждат, изработват контрастратегии.
Както подобава на един велик народ.

цитирай
2. анонимен - Русия винаги е оцелявала и ще оцелее ...
18.10.2014 20:12
Русия винаги е оцелявала и ще оцелее и сега, но какво ще стане със САЩ след две години, когато долара престане да е основна валута.
цитирай
3. bojinkata - Русия винаги е оцелявала и ще оцелее ...
18.10.2014 20:57
Русия винаги е оцелявала и ще оцелее и сега!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3682833
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031