Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 14:28 - Пари в тръбата - Краят на англо-саксонската доминация
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 2087 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 01.11.2014 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Европа се съгласи да прати Украйнският газов дълг?

Подписването
на тристранното споразумение за доставките на руски газ за Украйна постави като  минимум запетая в продължилата повече от половин година  газова война. Сега намиращата се на кръстопът Европа, до март, може да бъде спокойна за транзита на руски газ, докато Украйна не ще замръзне. Защо Русия е сключил споразумение - и какво означава тя в общия контекст на борбата за Украйна?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

От пролетта на тази година, Киевските власти поискаха от Русия запази преференциалните цени на  газа ( който успя да получи сваленият в края на миналата година Янукович) и отказва да плати за вече доставени количества в следствие на което руския износ (за Украйна) спря.

Европа нервничеше, знаейки, че с настъпването на зимата, Украйна ще започне да краде от транзита на газ, и на Стария континет ще възникнат проблеми, а Русия настоява, Украйна, да изплати дълга си и да продължи да купува газ по пазарни цени. На края всичко приключи така както желаеше Москва - ЕС ще даде на Украйна пари, за да плати дълговете си, както и за закупуване на руски газ чрез предплащане.

Безумната идея да се евроинтегрира Украйна за Руеска сметка, изначално, намаше никакъв шанс да се реализира - но именно заради упоритото  желание на Киев да превърне приказката в действителност, проблемът с газа,през последните месеци, държеше в напрежение обществеността и властите. Сега на газовия конфликт се сложи точка, или по-скоро, запетая - Европа призова Киев да приеме руските условия. И ясно защо - пари Украйна няма, и за да преживее някак си в студена зима, Киев ще краде от закупеният от Европа Руски газ.
Фактически,Европа
се принуди да заплати потреблението на Украйна , за да си гарантира непрекъснатост на доставките на газ - един вид хуманитарна помощ.

Формално Украйна ще плати милиарди евро, дадени  и от ЕС за изплащането на дълга си към Русия, но почти всеки осъзнава, че Украйна не може да предложи нищо в замяна. Единствената надеждна гаранция  за връщане на заема може да бъде ,само европейската интеграция на Украйна - в този случай, ако европейците не си връщат парите, те ще се утешат с факта, че ще получат украинските черноземни почви ( което е една от големите цели на елита - бел. Подводни ) и пазар за техните стоки (вече слабоплатежен - бел.Подводни ) . Т.е., плащайки Украинският дълг към Москва, Брюксел се утешава с мисълта, че по този начин просто купува Украйна от Русия.

Но перспективите за това, че европейската интеграция, и дори  запазване на политиката на ориентация към  Запада, не са никак розови.
Първо, борбата за Украйна с Русия не е завършена, и на второ място, перспективите за опазване на Украйна като единна държава са много мъгливи: тя ( борбата за Украйна) може да завърши каткто с колапса на украинската икономика, така и с нова война, а дори и с комбинация от двете. "Да се плати за девойката" при тези обстоятелства, разумните европейци наистина не искат .

Защо европейците дават пари?

Тъй като са в отчаяна ситуация - Русия категорично отказва да плаща за евробанкета, а САЩ настояват за неговото продължаване, ЕС се стремят в сублимация на конфликта с Русия за "украинското наследство." В тази ситуация, европейците имат само един изход - да плащат и плачат, да плачат и плащат. Европа вече не само  заплаща за наложеният  и от САЩ конфликт с Русия губейки позиции на руския пазар и преустановяване на съвместни проекти, но сега ще трябва да плащат и за поддържане на повърхността ( в състояние на платежоспособност - бел. Подводни ) на евроориентираната украинска държава.
 
Ясно е, че това не се харесва на европейския елит, защото вече няма възможност да обвини Русия за тези разходи. "Бюргерите" няма да повярват, че за това е виновен тоталитарният Путин. Освен това, "Бюргерите" скоро ще зададт на своите елити  "детинският" въпрос - И за напред ли ще плащаме газовите сметки на Украйна?

За да започнат европейците все по-ясно да осъзнават цената на украинската криза, (отказвайки да я плати) Русия е крайно заинтересувана.  Затова на Путин е необходимо, Меркел да плаща за Киев, не само заради естествено желанието да си върне парите, но също така и от стратегическата необходимост  от отдалянето на Европа от Съединените щати.

Украинската криза има няколко измерения, и на всяко едно е необходимо Русия както да нанася  удар, така и в нужният момент да подобрява своите позиций. И най-важното - всяко от нивата на конфликта трябва да се комбинират помежду си: например, борбата за Украйна със САЩ и ЕС и едновременнос това, борба за Европа със САЩ. Именно за това кавалерийска (директна- бел. Подводни) атака на украински фронт е невъзможна и нежелателна, имайки в предвид, че това може да окаже другото измерение на глобалният конфликт със Съединените щати.

Затова Русия в никакъв случай не бе заинтересувана от срив на газовите преговори. Теорията, че за  Москва би било правилно просто да "замрази украинците", за да се ускори смяната на властта в Киев, са неприемливи, не само от гледна точка на националния интерес ( не само, че двете страни се обитават от един народ, но цялата борба е, именно да се запази единството на Руският свят) и етични принципи, но също така и чисто прагматични причини.

Сривът на украинската държава не е защото тя е провокирана от Русия. Той се дължи на опитите на Запада да откъсне тази част на Руският свят, по недоразумение получла независимост преди двадесет години, и обречена да се събере с основната Русия. Братоубийствената война, която се разиграва в Украйна, е трагедия за целият руски свят в изгода само враговете ни -  руснаци се бият срещу руснаци, така като бе в гражданската война преди сто години. Но напрежението е само в границите на  Украйна, по-точно в Малорусия и Новорусия, и само наричието на Русия не позволява не само разпространяване на конфликта, така и да се предотвратят опитите на Запада да откъснат Украйна от Русия.

Икономическата борбата за Украйна - срива на търговията със Запада, санкциите, газовият конфликт - това е само една от формите на битката, но не е  основната. При това, нито за секунда не бива да забравяме, че Русия се бори не с украинския народ, а със Запданите стратеги и политическият елит на Киев. Попадналата, под тяхно влияние,  част от Украинският народ,  много скоро тя ще разбере и осъзнае невъзможността да живее в изолация от Русия. "Преболедувайки" и пострадайки , жителите на Украйна сами ще сменят своя "елит" и властта, и една от причините за това ще бъде, че това правителство ще успее да "изстуди"  хората дори и при наличието на руския газ.

Целият крадлив "елит", усещайки приближаването на фалита с ускорени темпове ще окрадат всичко, което е останало -  продъненият бюджет , потребителските такси за газ,   а и самият природен газ. С надеждата, че присвоеното ще им позволи успешно да осъществяват своята лична "Европейска интеграция" ще  избягат на Запад. Където, обаче, веднага бъде конфискувно всичко придобито с  "честен труд" , за сметка на дълговете на Украйна към Европейския съюз  за руския газ


Превод, редакция и допълнения - Подводни.

Оригинал - http://www.vz.ru//politics/2014/10/31/713396.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Допълнение от Подводни:

В Мюнхен, преди няколко години, в своята реч, Рският президент отправи предупреждение и същевременно предложение към Запада, като цяло, за опасните последеци от ,и прекратяване на, антируската политика в името на едно съвместно и отчитащо интиресите на всяка страна съществуване. Запада, заслепен от измамното самозаблуждение на победител в "Студената война" с пренебрежително мълчание продължи по, вече, поетият, което от своя страна наложи на Русия да ускори модернизацията на своите въоръжени сили, като гарант на своята национална сигурност. 
Тази година ( 2014) Русия отчете, че планът по модернизация, който е с крайна дата 2018 г., е изпълнен на 65 %. Тази констатация като и стабилизирането на руската икономика, огромната обществена подкрепа и неприкритата агресия на Запада в сърцето на рускоезичният свят, дадоха увереност и повод на Путин, по време на срещата на клуб "Валдай" в Сочи, ясно и недвусмислено да обяви "война"  на англо-саксонският икономико-политически модел и началото на неговият демонтаж.
И БРИКС задейства това за което и бе конструирана - създаване на отделни икономически зони със собствени резервни валути за всяка от тях, търговски ваимоотношения между зоните базирани на разчети от кошница на резервните им валути и създаването не на двуполюсен, а многополюсен свят.

Газовият спор с крайна и ЕС се проведе и завърши под пълната безкомпромисна диктовка на Москва, което определи Евразиатската икономичска зона включваща страните от бившият соц.лагер, Германия, Австрия, Турция и бившите съветски републики в Европа и Азия с доминираща икономическа връзка Германия- Русия.

Турция показа своите намерения за преориентацията на своята политика, като остро разкритикува действията на САЩ в конфликта с ИДИЛ задавайки неудобният въпрос - Защо ударите на САЩ са съсреточени само в една точка - по Сирийският град Кобане, а се оставят незасегнати позицийте на групировката с Северен Ирак където са нефтодобивните райони.

Китай обяви, че започва възраждането на "Пътя на коприната" в неговите две ( морско и сухоземно) направления, кото по този начин очарта ясно границите на Азиатско-тихоокенската икономическа зона с доминираща връзка Китай-Индия-Иран.

В Бразилия Дилма Русев спечели отново президетските избори, с което ще стартира обособяването на Южноамериканската икономическа зона с главни действащи лица Бразилия- Аржентина- Венецуела.

В Аржентина, Венецуела и Куба ще бъдат изградени бази на ВМС на Русия.

Остава да дойдат новините от Южноафриканската република.

А у нас вече се чувства паниката обхванала "евроориентираната" политическа върхушка от началните сигнали за бъдещата Европейска реорганизация.

Пред Запада ( САЩ, Великобритния и Израел) съществуват само два изхода:

1. Да се примирят и приемат ставащото и бъдещи изменения и        реалности.
2. До 2018 - краят на реорганизацията на руската армия, да почнат и въвлекат себе си и Русия в директен въоръжен конфликт.

Първата опция е лоша и не по-малко унизителна, но втората е смъртно-унищожителна.





Гласувай:
15



1. tzarkarui - Смислена статия. Дилма Русефф се ...
01.11.2014 17:59
Смислена статия. Дилма Русефф се размина на милиметър от готвения от унгарския чифут Сорос преврат.
Браткиш, препоръчвам ти да прочетеш статията на Орлов
http://cluborlov.blogspot.com/2014/10/putin-to-western-elites-play-time-is.html
:)
цитирай
2. анонимен - Нещата се развиват точно така, к...
01.11.2014 21:28
Нещата се развиват точно така, както диктува логиката и тия, които си мислеха, че могат вечно да живеят, печатайки обезценени хартийки, ще трябва да я карат по-скромно и да отстъпят назад. Просто времето работи за БРИКС и нашите малоумници скоро ще ядат бой. Народът постепенно проглежда.
цитирай
3. bojinkata - Много хубава статия. Да, полити...
01.11.2014 23:03
Много хубава статия. Да, политическия модел в Бг се срина, рухна и пишман политиците са в паника!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3698580
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930