Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 19:32 - ЕК одобри удължаване на държавната помощ за ПИБ
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 2238 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И така, сагата с КТБ става все по-интересна.
През месец юни на тази година, две банки в България - КТБ и ПИБ, изпитаха остра нужда от предоставяне на ликвидност. Или по-просто казано - бяха яко закъсали от към пари поради "много добро управление". Не зная къде и какво са учили въпросните управители на тези банки, но по всичко личи, че са гола вода и бъкел си не разбират от финанси и икономика. Защото ако беше обратното, то нямаше да има нужда държавата да се намесва и спасява едната от тях (ПИБ).
Та "българското" правителство взцема, че депозира ( открива си депозитна сметка, досущ като сметката на Вежди Рашидов ) 1,2 милиарда лева в ПИБ.
Т.е., с наши пари, "българското" правителство спасява една частна банка. И не само това, но този депозит ще остане още 18 месеца в разпореждане на ПИБ. А същевременно държавата ни тегли заем за 4 милиарда лева за изплащането на депозити в другата фалирала банка.
И така, защо "държавата" "подпря" една финасова институция, а остави другата да фалира? Защо, Брюксел разрешава и толерира, държавна помощ за частните банки, но е твърдо против държавната помощ на местни производители? Защо държавата ни, предпочете да фалира избирателно една банка, като по този начин се принуждава да увеличи дълговото си бреме? Нямаше ли да бъде далеч по-евтино да се предостави паричен ресурс на КТБ така както направи това за ПИБ, и да се избегне вземането на 3 пъти по-голям заем?
И кой заповяда на БНБ (Иван Искров) и "българското" правителство да спасят ПИБ, а да фалират КТБ, респ. - да ограбят спестяванията на хора, държавни предприятия и институции.

Може би, отговорът се крие в следната статия, копирана от Днес.бг


Ликвидната подкрепа за банката ще продължи до май 2016 г.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/11/25/ek-odobri-udyljavane-na-dyrjavnata-pomosht-za-pib.246431
  Ликвидната подкрепа за банката ще продължи до май 2016г.

Европейската комисия разреши днес на България да удължи срока на предоставянето на ликвидна подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ) до 28 май 2016 г. Според комисията това отговаря на изискванията за държавна помощ на банките.
Същевременно обаче Брюксел поставя редица условия пред банката. Финансовата институция вече е върнала на бюджета 300 млн. лв. от предоставените
ѝ 1,2 млрд. лв. През следващите 18 месеца на ПИБ ѝ се забранява да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики. 
В същото време независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Европейската комисия.
„Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка“, коментира комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер. Тя обясни, че банката е представила солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност. „Така ще се гарантира жизнеспособността
ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“, смята Вестегер.
Българската страна отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ през юни 2014 г. след масовото теглене на суми от банките. Подкрепата беше под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от ЕК, припомниха от Брюксел.
Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит бе с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. Затова страната ни подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който обаче вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, става ясно от съобщението на комисията.
Сега Kомисията стига до извода, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.
ЕК е установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Според ЕК пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини ЕК е одобрила ликвидната подкрепа за ПИБ от 900 млн. лева да бъде до 28 май 2016 г.
В съответствие с условията за получаване на държавна помощ на 12 ноември 2014 г. ПИБ изпрати на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Според него банката поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Българските власти са представили и набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска.
От Брюксел напомнят, че по размер на активите ПИБ е третата по големина банка у нас след „Уникредит Булбанк“ и ДСК. Към 2013 г. общият размер на нейните активи е 8,7 млрд. лева. Дейността на ПИБ е съсредоточена предимно в България, като банката също така осъществява малка дейност в Кипър и Албания.



http://www.dnes.bg/world/2014/11/25/ek-odobri-udyljavane-na-dyrjavnata-pomosht-za-pib.246431




Гласувай:
6



1. freeoldmen - За да не се наруши конкуренцията на пазара...
25.11.2014 20:41
И аз искам такава конкуренция.
Да бъда стожер на капиталистическото общество, велик частен предприемач,
с неизвестни средства да основа банка,
а когато направя невъзможното и фалирам банката,
окъсаните дрипльовци, дето за нищо не стават,да ми
платят масрафа.
Прочетох някъде, че нашите банки всъщност са частни само, докато печелят.
Дадени на едни хора да станат неприлично богати, а след неминуемият
крах автоматично стават държавни...
цитирай
2. getmans1 - И, КОЙ управляваше държавата в него момент?
25.11.2014 22:09
А, КОЙ министър на 16 или 18.06.2014г. изтегли 300 милиона от КТБ, мислейки си че така „прецаква“ коалиционния си партньор? / един блогер от „блог.бг“ чак изквича от кеф „как Партията си знаела работата и ги лишава „предателите“ от финансов ресурс/
А, защо това теглене го няма в доклада на одиторите и разните му там фокусници и чии хора са?

Чи, тъкива ми ти работи подводний, мъчни и трудни за доказване а лесни за разбиране, парадокс!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3699230
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930