Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 10:30 - Свързани интересни новини.
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 1453 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.10.2010 10:32


British Petroleum отказва компенсации на пострадали от дейността и четвъртък, август 5, 2010 By observer [Преводач]image
 
Hot: image image image image image

imageВ САЩ е подаден колективен иск срещу британската петролна компания British Petroleum за $ 10 млрд., пише MIGnews. Компенсации от нефтения гигант търсят само  2 000 ищци, които оценяват щетите, нанесени им от петролната рафинерия в Тексас.

Според документите, обемът на вредните емисиите на завода е превишило допустимите норми за здравето на работниците и жителите района, съобщава Асошиейтед прес.

Според говорителя на BP Майкъл Maр, компанията смята претенциите на ищците за неоснователни  и не възнамерява да плати обезщетения.

Припомняме, че сега британската BP е в изключително трудно положение във връзка с нефтени разливи в залива на Мексико.                                                                                След аварията със сондажната  платформа Deepwater Horizon,  във водите на Мексиканския залив изтекоха, според различни оценки,  от 4,1 милиона до 4,9 милиона барела петрол. Според предварителните прогнози, общите загуби на ВР може да достигнат 17.6 милиарда долара.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Метеоролози „обещават“ най-студената зима за Европа за хилядолетието неделя, септември 12, 2010 By observer [Преводач]image
 
Hot: image image image image image

imageПолските метеоролозит прогнозират, че тази зима може да се превърне в една от най-суровите в Европа за последното хилядолетие. Причината те виждат в угасването на топлото течение в Атлантическия океан Гълфстрийм, което е спряло да „отоплява“ Европа, съобщава Inter Right.

Според учените, охлаждането на Европа се дължи на факта, че скоростта на Гълфстрийм е намаляла наполовина в сравнение с това, което е било преди няколко години. И сега не е в състояние да компенсира студа, който носят въздушни маси от Арктика. Според климатолозите към Института по метеорология и управление на водите на Полша, тези промени вече са видими в Норвегия и другите скандинавски страни.

Ако Гълфстрийм напълно изчезне, то  Европа я чака ледников период, а в в скандинавските страни е възможно формирането на голям глетчер, казват учените. Според някои наблюдатели, причината за отслабването Гълфстрийм може да е аварията и последвалият огромен разлив на петрол на нефтената  платформа Deepwater Horizon на BP в Мексиканския залив, която   стана   на 22 април. От  там в океана от края на април до края на юли са изтекли 600-760 хил. тона нефт.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Европа скоро ще усети властта на газовия ОПЕК петък, юни 11, 2010 By observer [Преводач]image
 
Hot: image image image image image

imageПриродният газ има голямо бъдеще, но по-скъп ще започне да става не по-рано от 2014 г., заради рентабилността за индустрията, която дълго време не се забелязваше , счита анализаторът в Deutsche Bank Research, Йозеф Ауер. Той съветва Русия да се съсредоточи повече върху Азия.

Европейският пазар е задръстен с природен газ. Сегашното му пренасищане се дължи на технологичния прогрес и срастване на по-рано изолирани регионални пазари. Ново поскъпване на природния газ няма да започне преди 2014 година.

ЕС трябва да се възползва от този интервал от време за увеличаване на конкуренцията в сектора и по този начин намаляване на общото ниво на цените. Европейските компании, от своя страна, не трябва да отложат инвестициите в газопроводи, подземни съоръжения за съхранение и терминали за получаване на втечнен природен газ. Силно развита инфраструктура, увеличаване на енергийната сигурност на Европа ще и обезпечат комфортна среда за бъдещите преговори с газовия ОПЕК, който в следващите 10-20 години може значително да укрепне.

 

Енергийният експерт в аналитичния център на Deutsche Bank отбелязва, че през миналото десетилетие до средата на 2008 г. на пазара царува погрешно мнение, за очакван в близко бъдеще недостиг на природен газ в Европа и заплаха за бърз растеж на цените. Сега обаче индустрията навлезе в нова ера. Тъй като Съединените щати драматично увеличиха производството на шистов газ, огромното количество втечнен газ, първоначално предназначен за пазара в САЩ, сега наводняват европейския континент.

Америка в продължение на много години може да се справи без внос на природен газ, но тъй като производственият капацитет за производството на втечнен газ, създаден през последните години, като този в Близкия изток и Африка, ще покрива Европа, докато частично се ориентира към Китай и Индия.

Йозеф Ауер смята, че нарастващият глад за енергия на азиатските икономически гиганти ще доведе до факта, че от около 2014 излишъкът на газ на европейския пазар постепенно ще намалява. В резултат на това в Европа се очертава една тенденция към по-скъп природен газ. Въпреки това, подчертава експертът, е малко вероятно това да доведе до възраждане на старите схеми за ценообразуване в сектора, които се основават на свързване с петролните котировки.

Но точно такава схема е в основата на дългосрочните договори между „Газпром“ и вносителите в Западна Европа на руски газ

 

Износителите и вносителите повече няма да седнат в една лодка.

Сериозно предизвикателство за „Газпром“ според експерта е опазване на преобладаващите през последните десетилетия добри отношения с партньорите. Той припомня, че дългосрочните договори с най-големия немски вносител на руски газ E. ON Ruhrgas, са подписани в минало време. „Сега германският партньор вече не може да продава газ на цени, които е принуден да плаща на своя руски доставчик. Затова E. ON Ruhrgas има за цел да осигури най-малко временна отмяна на клаузата за ежегодна доставка на определено количества газ. При това положение, руската страна трябва да защитава собствените си изгоди, да мисли за интересите на своите партньори, без да излага на риск отношенията с тях, „защото днес износителите и вносителите не седят повече в една и съща лодка.                                                                   Друго голямо предизвикателство за Русия Йозеф Ауер смята, че е създаването на „интелигентна маркетингова политика в рамките на газовия ОПЕК.“ В условията на сегашния излишък на газ такава организация, над създаването на която Русия е работила през последните години, е обречена да стане на „беззъба“. Въпреки това, след 10-20 години тя може да започне да играе на възникващите глобални пазара на газ важна роля. За тази роля трябва да започне подготовката и предварително, казва немският експерт.


от:  30 думи
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Свят
Нов политически опит за спасяване на света 04.10.2010 08:19 48 3000 делегати обсъждат климатичните промени в Китай  
 
image

Снимка: БГНЕС

Ключов етап от обсъждането на политиките за спиране на климатичните промени започва в Тянин, Китай.

Около 3000 делегати от участващите и наблюдаващите страни в ООН трябва да подготвят документ, който да бъде одобрен на срещата на върха в Мексико в края на годината.

Събирането в Мексико се наложи, след като натовареният с огромни очаквания, форум в Копенхаген миналата година завърши без сделка, която практически да означава мерки за спиране на климатичните промени.

Основна точка в дневния ред на срещата в Тянин е постигането на съгласието на развитите индустриални държави по Протокола от Киото, както и съкращаването на емисиите парвикови газове след изтичането на този документ през 2012 година.

Експертите и представителите на различните страни в Тянин трябва да изготвят и чернова на споразумени, което да бъде одобрено от държавните ръководители на форума в Канкун, Мексико.

Срещата в Мексико през ноември е нова надежда за постигането на обвързващ документ за намаляване на парниковите газове и спиране на климатичните промени.

Форумът на високо равнище миналата година в Копинхаген приключи с пожелателен документ, който признава, че средната температура на Земята не бива да се повишава с повече от 2 градуса по Целзий.

Ако тази граница бъде прехвърлена промените в климата и околната среда на планената ще бъдат необратими.

от Днес.бг

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                       Коментарът на Подводни

Както е казал народа - "Късно е либе за китка". Климатичните промени вече са факт. Гълфстрийм спря,  и от тук на сетне ще носим последствията на безпрецедентната човешка глупост.  Прекрасният нов свят и светлото бъдеще, основаващо се на постоянна нарастваща печалба и потребление, бе до тук. Ултралибералната, монетарна капиталистическа система, издигнала в култ егоизма и алчноста като двигател на своят прогрес, даде своите убииствени резултати. Алчноста не само бе "двигател на прогреса", но се и оказа най-страшният убиец на човечеството.
Кошмарното в случая е, че заради алчноста на 3000 "богоизбрани", ще страдат 6,5 милиарда. Успокояващото е, че в тези 6,5 милиарда влизат и тези 3000. . Колкото и да се крият те, също ще си понесат последствията.


Тагове:   новини,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3691578
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930