Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2015 22:58 - ЦРУ измъчва, Полша плаща цената, ЕС обмисля засилване на санкциите!
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 3509 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 28.02.2015 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В края на 2002-ра година Полша направи услуга на американския си съюзник, като позволи на ЦРУ да използва военната база в Старе Клежкути за разпити на заподозрени терористи. За това свое решение Варшава ще плати скъпо, посочва сп. “Икономист”. Преди десетина дни Европейският съд за защита на човешките права препотвърди решението си, че Полша носи вина за мъченията на двама задържани от ЦРУ на нейна територия.

Въпросните задържани са саудитски граждани. Абд ал-Рахим ал-Нашири е заподозрян за участие в атентата срещу американския самолетоносач “USS Cole” през 2000-та година, докато Абу Забаядех се счита за висш лейтенант в структурите на “Ал Кайда”.

Според евромагистратите Полша е нарушила над половин дузина точки от Европейската конвенция за защита на човешките права и е застрашила живота на ал-Нашири с решението си да позволи депортирането му в САЩ, където той може да получи смъртна присъда – наказание, което е забранено в ЕС. 

Сега Варшава трябва да плати 262 хиляди долара обезщетение на двамата саудитци. Освен това трябва да разкрие всички детайли по задържането им и да потърси дипломатически гаранции, че ал-Нашири няма да бъде осъден на смърт. 

Към момента Полша е единствената страна, която е съдебно преследвана заради участието си в програмата на ЦРУ за задържане и разпити на предполагаеми терористи на територията на трети държави. Но в списъка има общо 54 страни, като срещу две от тях – Румъния и Литва, вече са задвижени процедури от Европейския съд за защита на човешките права.

Варшава прие смело присъдата. Външният министър Гжегож Шетина заяви: “Ще платим глобите, защото сме страна, която уважава законите”. Но със сигурност полското правителство не е особено доволно от факта, че поема вина за изтезания, извършени от агенти на ЦРУ, които ще се измъкнат ненаказани. 

Всъщност единственият служител на американското разузнаване, който лежи в затвора заради програмата за изтезания на ЦРУ беше пуснат под домашен арест 3 месеца преди изтичането на 30-месечната си присъда. Бившият агент Джон Кириаку обаче не попадна зад решетките, защото е измъчвал затворници без присъди, а защото разкри детайли за самата програма. През 2007-ма година в телевизионно интервю той разгласи използването на “симулирано давене” върху задържаните.

Барак Обама нееднократно се разграничи от тези практики, определяйки ги като минало, останало от предшественика му Джордж У. Буш. “Правили сме неща, които са грешни и противоречат на нашите ценности”, обяви Обама. 

В доклад за мъченията, извършвани от ЦРУ, огласен от Сената през декември се посочва, че полското правителство първоначално е изявило огромно желание за участие в програмата. Впоследствие са се появили сериозни колебания, които са били погасени с 15 милиона долара в брой. 

ЦРУ обаче отказва да подпише писмен меморандум за конфиденциалност. Устната договорка издържа до 2006-та година, когато самият Буш признава за мъченията.

Някои от най-жестоките издевателства се случват именно в Старе Клежкути. Един от агентите на ЦРУ заплашвал ал-Нашири с пушка и бормашина, принуждавал го да стои в неестествени позиции с дни наред. Освен това го убеждавал, че ще доведе майка му и тя ще бъде изнасилвана пред очите му.

Самият шеф на отдела за разпити на ЦРУ подал оставка в знак на протест срещу отношението спрямо въпросния задържан. Докладът на Сената заключва, че гореспоменатите разпити не са довели до получаването на полезна информация за предотвратяване на терористични атаки.

ЦРУ приложи програмата си с цел да избегне съдебните пречки на американска територия. Но ето че някои от третите държави ще трябва да понесат отговорност. Така се оказва, че полските данъкоплатци ще плащат стотици хиляди долари на предполагаеми членове на “Ал Кайда”, които били измъчвани от агенти на американското разузнаване. 

Затова следващия път, когато страна-членка на ЕС получи искане за подобна операция на своя територия, отговорът едва ли ще е различен от “Не!”.

В свое изявление, във връзка с надигащото се възмущение сред европейската общественост от разполагането на тайни затвори на ЦРУ в страни от ЕС, днес федералният канцлер Анхела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, заявиха, че ЕК е обмисля засилване и въвеждане на нови санкции срещу Москва.

От Белият дом заявиха, че спазването на правата на човека е приоритет на САЩ и президента Барак Обама е разпоредл пълно разследване на дейността на ЦРУ във връзка с тайните затвори в страните от ЕС. При установяване на същественни нарушения ще бъдат предприети мерки за подвеждане под наказателна онговорност  певицата Алла Пугачова и актьора Юрий Никулин. 


 http://www.dnes.bg/world/2015/02/28/cru-izmychva-polsha-plashta-cenata.256034



Гласувай:
8



1. haralanov - Добре де...
01.03.2015 17:08
Русофоб, като теб не може да не си дава сметка, че евреина Путин унищожава елита на руската нация!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3691636
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930